دستگاه تصفیه آب چیست؟
آب در دسترس ما به دلایل مختلف کیفیت لازم برای شرب و استفاده های دیگر را ندارد. بنابراین لازم است از دستگاه تصفیه آب صنعتی برای افزایش کیفیت آن استفاده کرد. این دستگاه جهت حذف مواد شیمیایی مضر و نامطلوب، آلوده کننده های بیولوژیک و زیستی مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از این دستگاه نه تنها برای مصارف خانگی بلکه برای مصارف پزشکی، دارویی، صنعتی و غیره نیر کاربرد دارد. هدف نهایی از استفاده از دستگاه تصفیه آب کاهش میزان املاح و آلاینده های شیمیایی و زیستی موجود در آب است.
عملکرد دستگاه تصفیه آب
دستگاه تصفیه آب انواع متعدد دارد. بهترین نوع این دستگاه ها از فرایند اسمز معکوس یا RO برای تصفیه کردن آب استفاده می کنند. دستگاه های تصفیه آب اسمز معکوس و انواع دیگر لازم است به صورت مداوم از نظر نحوه عملکرد مورد بررسی قرار گیرند. کاهش عملکرد دستگاه های تصفیه آب می تواند به صورت افت سرعت آب تولیدی، افزایش افت فشار و افزایش غلظت نمک نمود پیدا کند. عوامل ذکر شده در بالا ممکن است به دلایل مختلفی ظاهر شوند که مهمترین آن ها عبارتند از
- نوسانات فشار
- میزان املاح موجود در آب ورودی به دستگاه
- رسوب گذاری روی ممبران
- ته نشینی روی ممبران
- تخریب ممبران
افت عملکرد و نرمال سازی داده
عملکرد ممبران بر عملکرد نهایی و کلی دستگاه تصفیه آب اثرگذار خواهد بود. وقتی از عملکرد ممبران صحبت می کنیم منظور بررسی سرعت عبور آب تولیدی، افت فشار و توانایی در حذف نمک ها است. عوامل ذکر شده همانطور که گفتیم تحت تاثیر مواردی خواهند بود که در بالا آنها را نام بردیم. این ویژگی ها به صورت دائم تحت تغییر هستند، بنابراین بررسی عملکرد ممبران موجود در قیمت دستگاه تصفیه آب نسبت به شرایط استاندارد دشوار خواهد بود. به این منظور برای خنثی کردن عوامل متغیر از نرمال کردن داده ها استفاده می شود. در فرایند نرمال سازی یک وضعیت استاندارد و تعریف شده از نظر دما، فشار و غلظت نمک وجود دارد که عملکرد ممبران در آن حالت سنجیده می شود.
تغییر در میزان آب خروجی دستگاه تصفیه آب
دبی آب خروجی به دستگاه تصفیه آب تحت تاثیر عواملی از جمله فشار، دما، فشار اسمزی و غیره است. به طور کلی می توانیم عوامل زیر را موجب افزایش و کاهش دبی آب خروجی معرفی کنیم.
- ته نشین شدن ذرات روی ممبران ( ته نشینی یعنی این که ذرات معلق، میکروارگانیسم ها و مواد آلی بر روی ساختار ممبران قرار گیرند. این وضعیت یک لایه جدید روی ممبران ایجاد خواهد کرد که به عنوان یک مانع در مسیر حرکت آب عمل خواهد کرد. در نهایت این عمل افت عملکرد دستگاه تصفیه آب را موجب می شود.)
- رسوب گذاری ذرات روی ممبران (منظور از رسوبگذاری تجمع نمک ها روی ممبران است. این فرایند درست مانند مورد قبل موجب ایجاد یک لایه روی مبران شده و افت عملکرد آن را سبب می شود. جهت رفع این مشکل کارشناسان گاها از افزایش فشار پمپ RO کمک می گیرند. این امر به دو دلیل نادرست محسوب می شود. اول این که ممکن است موجب عدم برگشت همیشگی عملکرد ممبران شود. دوم این که با افزایش فشار پمپ مجددا گرفتگی در ممبران ظاهر خواهد شد. برای رفع نهایی و اساسی این مشکل می بایست اقدام به شست و شوی ممبران در افت حداکثر 15 درصدی نمود.)
- فشرده شدن ممبران ( لایه های ممبران در کنار یکدیگر فشرده می شوند که افت عملکرد دستگاه های تصفیه آب را به دنبال خواهد داشت. این امر معمولا در 200 ساعت اولیه فعالیت دستگاه تصفیه آب ظاهر خواهد شد.)
عوامل دیگر افت عملکرد دستگاه های تصفیه آب
ما در بالا یکی از مهمترین دلایل افت عملکرد دستگاه تصفیه آب را توضیح دادیم. علاوه بر آنچه ذکر کردیم موارد دیگری نیز وجود دارد که کاهش عملکرد دستگاه های تصفیه آب را به دنبال خواهند داشت. افزایش سرعت آب خروجی به دو صورت می تواند موجب افت عملکرد شود.
- تخریب ممبران
- ایجاد مشکل در سخت افزارهای دستگاه تصفیه
مقدار نمکی که توسط دستگاه تصفیه آب حذف می شود نیز به عوامل زیر بستگی دارد. افزایش نمک حذف شده فقط به واسطه فشرده شد ممبران می تواند موجبات افت عملکرد دستگاه تصفیه آب را فراهم کند. در حالی که عوامل زیر موجب کاهش عملکرد دستگاه تصفیه از طریق کاهش حذف نمک می شوند.
- رسوب گذاری روی ممبران دستگاه تصفیه
- تخریب ممبران دستگاه
- بروز مشکل در سخت افزار دستگاه تصفیه